Spelturneringar
E-sport som begrepp har funnits ända sedan 90-talet och idag finns en mängd stora turneringar där lag från hela världen tävlar mot varandra. Kina, USA, Sydkorea och Sverige brukar ligga i topp på listorna över de länder som drar in mest pengar på e-sport.
DreamHack Open är en av de största e-sportturneringarna i Sverige. Där tävlar man i bland annat Starcraft II, DOTA 2, Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) och Rocket League.
En annan stor e-sportturnerning som anordnas varje år är The International. Det är en renodlad DOTA 2-turnering med mångmiljonbelopp i prispotten. DOTA 2 är ett realtidsstrategispel i den så kallade MOBA-genren och är gratis att ladda ner, vilket har bidragit till dess popularitet.
Fragleague är en nystartad svensk e-sportturnering där lag från hela Norden tävlar mot varandra i spel som CS:GO och Player Unknown’s Battlegrounds (PUBG). Den första säsongen av turneringen hölls i september 2018 med en prispott på en kvarts miljon kronor. Fragleague anordnas av e-sportsajten Fragbite som mellan åren 2013 och 2015 även körde e-sportturneringen Fragbite Masters.
Electronic Sports World Convention (ESWC), tidigare kallat Electronic Sports World Cup, har pågått sedan 2003 och har genom åren anordnat turneringar i en mängd olika spel, däribland Counterstrike, DOTA 2, Starcraft II, Quake 3, Trackmania Nations, Overwatch och FIFA, men även lite mer otippade spel som Guitar Hero 5. Under det senaste eventet, hösten 2018, anordnades turneringar i Fortnite, kortspelet Hearthstone och League of Legends.
Intel Extreme Masters (IEM) sponsras av processortillverkaren Intel och har pågått sedan 2007. Här tävlar lag från hela världen mot varandra i spel som League of Legends, StarCraft II, CS:GO och PUBG.
Major League Gaming (MLG) är en nordamerikansk e-sportorganisation och omfattar därför bara lag från USA och Kanada. I början av 2016 förvärvades MLG av spelutgivaren Activision Blizzard, men trots detta fortsätter de anordna turneringar i spel från andra utgivare.