Populära onlinespel just nu

En typ av onlinespel som blivit väldigt populärt det senaste året är den genre som kallas battle royale. Genombrottet kom under 2017 i och med spelet PlayerUnknown’s Battlegrounds, även känt under förkortningen PUBG.

Spelet kan vid en första anblick likna något av alla de skjutaspel som redan finns på marknaden med en mängd spelare som skjuter på varandra. Battle royale-upplägget innebär dock att man antingen ensam eller i lag om upp till fyra personer ska försöka överleva så länge som möjligt på en stor karta med upp till 100 spelare totalt.

Spelet börjar med att alla hoppar fallskärm från ett flygplan och väljer var på kartan man vill landa. Man börjar helt obeväpnad och måste därför först leta igenom byggnader och övrig omgivning efter vapen, ammunition, kikarsikten, skyddsvästar, hjälmar och liknande utrustning man behöver.

För att spelarna inte ska sitta och trycka i varsin ände av kartan så det drar ut på tiden finns det även en cirkel som med jämna mellanrum krymper och som man måste befinna sig innanför för att inte ta konstant skada tills man dör. PUBG fick snabbt miljontals spelare världen över och under sommaren 2018 passerades den smått osannolika siffran 50 miljoner sålda exemplar och totalt över 400 miljoner spelare.

Under hösten 2017 fick dock PUBG konkurrens av Fortnite som ursprungligen var en helt annan typ av spel men som fick ett battle royale-läge efter de enorma framgångarna med PUBG. Fortnite är i grunden samma typ av spel som PUBG men har en mycket färggladare grafik som tilltalar yngre barn mer. Fortnite har även ett byggläge som ger en lite annan spelstil. Utvecklarna valde dessutom, till skillnad från PUBG, att släppa Fortnite gratis, vilket gjorde att spelet exploderade i popularitet och så småningom kom ikapp PUBG.

Idag har även onlinespel som Battlefield och Call of Duty fått battle royale och flera andra spel har under året poppat upp som svampar ur jorden för att rida på battle royale-vågen.